Teknoloji, baş döndürücü hızla gelişirken, üretimin esas girdisi olan insan faktörünün önemi de daha da anlaşılır olmaktadır. Bilinen bir gerçek var ki; insanı göz ardı ederek hiçbir şey başarılamaz. Çünkü neticede yüksek teknolojiye sahip teçhizatı kullanacak olan, yâni işi yapacak olan insandır. "Kalite" kavramı yıllardır, "Kontrol" kavramı ile birlikte kullanılmış ve hep kalite, kontrol olarak algılanmıştır. Buna bağlı olarak da ürünün kalitesinden sadece Kontrol departmanı sorumlu olmuştur. Bu anlayış, hep bozuk ürünü ayıklamak ya da -mümkünse-yeniden gözden geçirmeyi öngörmüştür.
Oysa bugün kalite kavramında büyük değişmeler olmuştur. Kalite'den sadece belirli kişiler değil, topyekün çalışanlar sorumlu olmuştur. Hiyerarşik kademenin her basamağındaki kişi kaliteden sorumludur. Bu anlayışa "Toplam Kalite Yönetimi" deniyor. Klâsik anlamdaki kalite kontrolün aksine, ürün bozulmadan tedbir alınıyor ve sıfır hata ile imalat hedefleniyor. Bir anlamda koruyucu hekimlik yapılıyor ve hastalanmamanın yolları araştırılıyor.
Bu çalışmada "Kalite" kavramı bütün boyutlarıyla incelenmiş olup, daha çok "Toplam Kalite Yönetimi", kalite güvence sistemi, ISO 9000 gibi kavramlar üzerinde durulmuştur.
"Kalite Yönetimi" öğrencilere ders notu şeklinde olmakla beraber, konuyla ilgilenen herkese hitap edecek şekilde hazırlanmıştır.